söndag 6 juli 2008

En sexa kryptonit till mig och en morotssaft till kaninen!

Citatet i titeln till detta inlägg är för de som inte redan lyckdes lista ut det bara av att läsa det, hämtat från den tredje filmen om Stig-Helmer och Ole i Sällskapsresan-filmerna.

Stig-Helmer ses ju allmänt som en riktig torrboll som mest av allt vill spendera sina dagar hemma instängd i lägenheten och leka med sina tåg. Men frågan är hur mycket den bilden egentligen stämmer. För om man nu väljer att titta på den tredje filmen i serien, S.O.S - En segelsällskapsresa, så döljer sig tendenser som egentligen tyder på att Stig-H egentligen är en festprisse med något oväntad image av att vara en tråkmåns.

Hur kommer man då fram till detta? Ja titta på filmen en gång till och notera vad de gör och hur pigga de ändå är. För den som inte orkar se filmen en 573:e gång så ska jag lite kort gå igenom handlingen dag för dag.

Dag 1: En vanlig arbetsdag för Stig-Helmer som slutar på ett lastbilsflak till Gnesta och sedan taxiresa hem till mamma för att lämna ifrån sig ansvaret av Karl-Helmer. Barnfri drar han vidare på maskerad och festar med Ole.

Dag 2: Här inleds dagen i gryningen. Ole och Stig-Helmer är på väg hem från maskis (det blev visst en sen natt) och hamnar på en båt med soppåsar. Därifrån får de lift till ut i skärgården på ny fest hos Henke och Madde Abrahamsen. Fortfarande utan sömn. På den festen ger sig Stig-Helmer på en tur med surfingbräda, men glömmer bort att lära sig vända och hamnar till slut på Stråholmen. Där firas midsommar med sill och nubbe.

Dag 3: Hittills inte många timmars sömn alltså och en hel del festande. Den här dagen blir det inte heller mycket tid över till återhämtning. Stig-Helmer får jobba extra som glassförsäljare och sent på natten/tidigt på morgonen efter så hämtas spinnackern på Cocaburra för att måla ett anti-Janzon-budskap på den. Ännu en sen natt alltså, dock med lite mindre alkhol än tidigare dagar.

Dag 4: Midsommarpokalstävlingar där den osänkbara båten sänks och Stig-Helmer provar på lite akterflygning.

Så sammanfattningsvis har vi väldigt få sömntimmar och en hel del alkohol. Ändå ser Stig-Helmer och Ole förhållandevis pigga ut filmen igenom. Man kan ju bara tänka sig hur alla de som anser att Stig-Helmer är en tråkig torrboll skulle se ut efter en sån midsommarhelg.

Inga kommentarer: